Een boterhammetje ‘s morgens, ‘s middags een broodje als lunch, een plakje worst hier, een sneetje kaas daar … We kunnen er niet onderuit, zout is volop in ons dagelijks voedsel aanwezig, soms buiten ons weten om.
Artsen zijn het er echter unaniem over eens dat te veel zout onze gezondheid kan schaden. De WHO (1) raadt een maximale dagelijkse consumptie van 5g aan.
We zijn in België ver van deze doelstelling verwijderd… Het dagelijkse verbruik ligt rond de 9 tot 12 gram…Het is dus noodzakelijk hier iets aan te doen.
Indien we reeds in onze keuken zuiniger omspringen met het zoutvaatje, moeten we enkel nog rekening houden met alle bereide producten die we dagelijks consumeren.
Er is echter ook goed nieuws, fabrikanten en supermarkten werken al sinds jaren aan deze uitdaging.
Beetje bij beetje, om de consument niet te hinderen, verminderen de producenten het zoutgehalte van hun producten. Een langzame en progressieve afbouw zodat onze smaakpapillen niet worden verstoord.
Door u voor onze panels in te schrijven via ons Consumer Feedback-platform kunt u deel uitmaken van deze uitdaging.
Tijdens de smaaktests van de producten zijn we één en al oor om uw mening te kennen. Wij verwachten van u dat u aandacht schenkt aan de verschillende elementen van de geteste producten, aan hun evenwichtigheid, aan de harmonie van hun smaak.
Tijdens een smaaktest zult u vaak gevraagd worden om meerdere producten te testen. Daarom zal het belangrijk zijn om rekening te houden met het zoutgehalte In uw vergelijkingscriteria. Een smakeloos product is niet aantrekkelijker dan een product dat te veel zout bevat. Voor onze industriële klanten en de supermarkten zal uw beoordeling van deze factor dan ook van groot belang zijn. U draagt bij aan het succes van hun producten!
Aarzel niet uw vrienden, collega’s en familie uit te nodigen ook deel te nemen via Consumer Feedback.
(1) OMS = Wereldgezondheidsorganisatie – Aanbeveling